Hårstrå, verdens minste krok og ny art til Benjamin

Jeg trodde at jeg hadde opplevd det meste av “galskap” til nå i min karriere som sportsfisker. Men nei..

-I helgen var vi på tur sammen med gode familie venner på Bersagel i Rogaland.

En del av “gamet” er jo selvfølgelig at ungene koser seg nede ved sjøen på leit etter småfisk og krabber i fjæra. Benjamin som virkelig er i siget når det gjelder artsfiske for tiden, gikk rundt og kikket etter fisk langs bryggene. ” Pappa ka e dette?” Jeg kom bort å så en stor stim med små kutlinger som tydelig jaktet i overflaten langs taren. Dette var garantert en art han manglet, og derfor fant jeg frem noen mikrokroker fra sekken min.

Små kroker i str 32 ( noen av de minste krokene i verden) hadde jeg på lur i artsfiske sakene mine, men problemet var å knyte den på noe som var tynt nok.

I sekken var den tynneste senen jeg hadde “så mye som” 0.18mm, og alt for tykk for en krok som er mindre enn hodet på en fyrstikk..

En ivrig gutt på 8 år var sugen på ny art, og jeg måtte prøve å finne en løsning slik at han kunne fiske på disse små skapningene som i snitt veide et halvt gram.

Alt var så spontant og ikke planlagt i det hele tatt. Jeg trengte noe veldig tynt..

Tenkende så jeg meg rundt å la merke til det lange mørke håret til Elise. Hun er Benjamin sin beste venn fra baby alder av, og var også til stede denne helgen. Det var forøvrig hennes familie sitt feriehus vi var på.

Ett av hennes lange hårstrå kunne være løsningen her, og hun nappet gledelig av noen hår fra hodet sitt til formålet.

Med mine halvfeite fingre satte jeg i gang med å binde det 40cm lange hårstrået til kroken som er så liten at den knapt kan sees.

Et prosjekt jeg vil anta at Macgyver selv ville vært stolt over😉. Det tok omlag en halvtime å binde dette gjennom krokøyet og til svivelen på fiskestangen, men utrolig nok gikk det! Vi danderte kroken med fragmenter av kokt reke, og etter noen sekunder i sjøen satt mikrofisken på kroken.

Det er lenge siden jeg selv drev med mikrofiske på dette nivået, og for å være ærlig så trodde jeg ikke det kom til å skje igjen. Derfor har mye av kunnskapen jeg hadde når det kommer til identifisering av disse artene gått i glemmeboken. Jeg måtte rett og slett tilkalle ekspertise gjennom en artsfiske-venn ved navn Peter S Lie.

Selv tenkte jeg tangkutling fordi den stod høyt i vannet ved tangen, men vi fastlo ganske raskt at dette var arten bergkutling.

Jeg sier igjen(!) Dette her er den sprøeste måten jeg noensinne har vært med på å fiske en art, og jeg ser at med en så ivrig sønn er det bare å finne frem kunnskapen om artsidentifisering innen mikrofisker igjen 😅 Jeg bestilte også inn igjen riktig utstyr da jeg ser at dette kan behøves i fremtiden. Jeg vil helst slippe å binde med hårstrå en gang til.. det tok tid!😎😂

Art nummer 36 for Benjamin på stang i Norge. Tatt på mikrokrok, hårstrå, fragment av reke og en smule med galskap.

Bergkutling – Benjamin sin art nr 36 i Norge. Foto Raphael Pedersen
«Blir fisken større nå så kan den mette 5000» foto: Marianne H Pedersen

-Elise syntes det var veldig stas at håret hennes kunne brukes til å fiske med. Jeg kommenterte at hun hadde et sterkt hår, og hun svarte ” eh ja.. eg bruke jo balsam” Da kan vi altså fastslå at balsam styrker håret.. vi har bevis 👍😉

Denne opplevelsen går neppe i glemmeboken med det første.. jøye meg. Det er jo nesten hårreisende hva man må gjøre for å fange en fisk noen ganger 🤪 ( Hoho)

(” For the record” så tok jeg arten selv for andre gang i 2015)

Vh Raphael 👍

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

Leave a Reply