News! Nytt prosjekt på gang- Bifangst

Posted by

For en stund siden publiserte jeg at “kan det spises” var over. Et prosjekt som gikk over en god stund, og hvor jeg testet alt slags fisk. Jeg valgte å publisere 30 innlegg totalt, selv om jeg testet over 80 forskjellige fiskearter. Hvorfor la jeg ikke ut alle? Fordi at mye er det “samme”.  Jeg valgte å legge ut det som skilte seg ut på et vis. Noe var helt meningsløst og mer for ren underholdning, mens noe var virkelig en tankevekker. Gjorde jeg alt riktig, og er min mening den som totalt sett teller? NEI! Men bak kulissene ble det jobbet med noe nytt, og mange av fiskene har blitt spist på ny i forskjellige varianter etterpå. Svaret er sånt sett det samme som jeg kom frem til i innleggene jeg la ut offentlig, og noen faktisk enda bedre når jeg/vi fant mer ut av dem. img_3779

Prosjektet “kan det spises” var en “pure” test. Det skulle være enkelt på alle måter, tilberedning, blogg, film etc .. det var liksom opplegget med det og slik jeg ønsket å kjøre det.

I innlegget jeg la ut når jeg publiserte avslutningen ( “en fin reise er over”) hintet jeg til at en dør er lukket, mens en ny åpnes. thumbnail_IMG_5579

Selve testingen er gjort og det er derfor jeg ikke ser vitsen med “kan det spises” når jeg vet at det meste KAN SPISES. En av kokkene jeg jobbet mest med gjennom det forrige prosjektet, var Øyvind Næsheim. For oss ble det en god match fra første gang vi samarbeidet. Vi brenner for det samme begge to. Hans lidenskap er å lage mat av all type fisk og sjømat. Dette er noe han har gjort i årevis. Han har feks vært kjøkkensjef i den verdenskjente restaurantkjeden NOBU , og ofte hadde han gjester av kjendiser som Kylie Minoque og Robert De Niro ( + flere) som stadig kom tilbake for å spise fiskerettene hans. Forskjellen på feks Japan og Norge, er at der bruker de ALT. Fisketorgene i disse landene kontra Norge er det stor forskjell på. ( Nå skal jeg innrømme at det siste året har utvalget  blitt litt bedre her enn før)

Da Øyvind kom tilbake til Norge for et par år siden, fortsatte han det han gjorde i utlandet. Nemlig å bruke “alt”. Ofte ser jeg han legger ut på Instagram “catch of the day”. Da har han hovedsakelig vært og handlet alt av ymse fisk som trålerne kommer inn med.. Nemlig bifangsten som ligger gjemt i en kasse som skal brukes til krabbeagn. Svært ofte er det blant den bifangsten at den beste maten er, og noe som skulle blitt fremmet og solgt som mat om de bare hadde vist det. Noe jeg lærte gjennom “kan det spises” er jo at mange av disse artene som regel er de beste matfiskene !

-For tiden er Øyvind forøvrig kjøkkensjef på Alex Sushi i Stavanger.  Øyvind og meg har pratet mye om dette, og bestemt oss for å gjøre et felles samarbeid. Han er uten tvil den beste kokken i Norge på dette feltet, mens jeg.. ja hva er jeg? Jeg får nå fisk og kan lage litt mat jeg også.. så kan jeg skrelle poteter.. ( 😅😝)  Anyway.. totalen er at dette blir bra og er en god klaff! thumbnail_img_5590 Jeg kan røpe så mye at det nye prosjektet skal hete nettopp “Bifangst”. Jeg brenner for at Norge skal bruke seg mer av akkurat dette. Mye fisk blir kastet eller brukt som krabbemat, fordi at folk ikke vet bedre. Jeg dømmer ingen, for jeg hadde gjort det samme om jeg ikke hadde vist bedre selv, men nå som jeg gjør.. kan jeg ikke sitte å holde skjul på det. Øyvind og meg serverte 2 verter på NRK, fisk de aldri har sett eller hørt om før .. fisket i Norge av undertegnede- Se hvordan det gikk Men hvordan skal folk spise dette om de ikke får lærdommen? Hvordan skal folk klare å fiske etter artene målrettet? Hvordan filetere alle disse fiskene riktig? Hvordan oppbevare den riktig?  Når på året smaker den og den arten best? Hvordan tilberede fisken enten til hverdags mat eller festmåltid? Jo, det er nettopp dette som skal vises gjennom ett planlagt og gjennomført prosjekt. Vi skal ikke spare på detaljene her.. alt fra filetering, oppbevaring, hvor du bør fiske, hvordan du skal fiske, agn, redskaper, tilberedning , identifisering av arter and you name it.. kommer i prosjektet “bifangst”. Jeg er ikke alene om dette..utenom Øyvind har jeg også plukket ut et lite team som sammen med Øyvind og meg skal gjøre vårt beste for å gjøre noe som ikke før er gjort i Norge på denne måten. Gjennom bloggen her og en Youtube kanal skal vi prøve å formidle denne helheten så godt vi kan, slik at andre kan lære.

Stay tuned, mer info kommer fortløpende og ting skjer om ikke så alt for lenge. Nå er vi i prosessen hvor alt skal spikres og planlegges for best mulig resultat til dere som vil lese, se video og lære dere hvordan verdens beste sjømat skal fiskes og tilberedes. Jeg tror vi er inne på noe bra her. Det føles veldig riktig å gjøre dette. Høres det spennende ut? Vh Raphael✌🏽

img_8825

6 comments

Leave a Reply