Risotto med stekt fjesing

Som lovet, her kommer den. De fleste har sett meg spise rå fjesing nå. Noe som ikke er gjort offentlig før. Jeg har vært i kontakt med forskere, også i ettertid av innlegget. Ingen har noe særlig mer å si om giften, utenom at frysing ikke dreper giften i kjertlene.

Varmebehandling (steking/koking) nøytaliserer, men det visste vi. Giftkjertlene, som forøvrig er på størrelse med kjertlene til en huggorm- Sitter like under ryggfinnen og ved gjellene til fisken. De er ikke noe du får med deg i kjøttet når du fileterer på vanlig måte (slik Øyvind Næsheim viser i videoen her)

“Men hvorfor ta sjangsen?” Jeg gjentar; Det er IKKE farlig å spise den stekt, og den smaker veldig godt. Fin tekstur, mye smak og veldig fast. En nydelig matfisk!

Sesongen for fjesing er for så vidt over nå, men denne oppskriften fungerer til det meste av fisk.

(!)Først: Ha fisken ferdig filetert. Legg på litt salt og la den få temperert seg.

2 store porsjoner:

En medium stor sopp (aromasopp her) en halv rødløk, 1 fedd hvitløk, 15 cm stangselleri og en kvart gul løk, kuttes litt grovt opp og surres i olje.

2. Hiv i et par never risottoris og rist dem et minutt med grønnsakene.

3. En liten desiliter med tørr hvitvin i pannen. Denne skal reduseres til halv mengde ca (du vil bare ha syren og smaken fra vinen)

4. Litt og litt veske om gangen, mens du rører kontinuerlig. ( Jeg blander en knorr grønnsaksbuljong ut i ca 4 dl varmt vann)

Det finnes mange meninger om hvordan en risotto SKAL gjøres. Men til hjemmebruk er jeg ikke så nøye. Det viktige er at den ikke svir seg, og at den blir kokt jevnt og har god smak! Det er derfor du hele tiden skal røre i blandingen. (Medium varme på komfyren)

Etter ca 10-12 min skrur jeg ned varmen til minimum og setter et lokk over.

Mens den står der, kan du ta deg av fisken.

Halepartiet, er etter min mening det beste på fjesingen. Salt og pepper som krydder, i en varm panne med olje. Her bruker jeg samme teknikk som alltid- steker den 80 prosent på en side, slik at den får en sprø skorpe. 1-2 min i dette tilfellet, da filetene ikke er så tykke. På slutten snur jeg fisken over til den andre siden, og lar dem hvile på varm panne. ( Komfyren slås av i denne prosessen)

-Nå skal risottoen være klar! Ha i en liten smørklatt og noe revet parmesan. Rør godt en siste gang og smak til med pepper. Resultatet skal nå være en kremet, smaksrik risotto med litt tyggemotstand (al dente)

– Fisken er klar og det er tid for spising!

Jeg er glad i løk, derfor hadde jeg tynne strimler av rå rødløk og hakket gressløk over som garnityr. Men her er det kun fantasien som stopper deg, om du ønsker noe annet!

Bon apetit!

Vh Raphael.

Ps: Fjesingen er forøvrig den eneste giftige fisken i Norge. Det finnes andre med bakteriesekret, disse svir og kan skape infeksjoner (feks uer, havmus, pigghå, svarthå)

Men det er IKKE giftige fisker.

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

Leave a Reply