En dag med med nerdefiske:)

Fiske har mange kategorier og noe er virkelig for de spesielt interreserte. Tingen er at, selv om det kanskje virker meningsløst.. er det ufattelig spennende. Det å fiske etter alle arter Norge har å by på, er bare blitt mer og mer populært. Altså artsfiske.

Selv har jeg ikke vært så aktiv med artsfiske dette året. Men når Mathias Botnen tok kontakt med meg i helgen, og spurte om jeg hadde lyst å guide ham til et par bestemte arter, var svaret mitt selvfølgelig ja. Mathias er fra Bergen, men er for tiden i madlaleiren som rekrutt. Han er en ivrig artsfisker, men fiskeutstyret har han vært nødt å legge igjen i Bergen, da dette ikke egner seg i militærleiren. Men utstyr har jeg, så det var null problem.

Målet var ålekvabbe og9pigget stingsild. Det var gøy å endelig være med på dette "nerdefiske" igjen. Grunnen til at jeg kaller det nerdefiske, skal dere straks få se.
Da det meste av mitt fiske har foregått på havet i det siste, måtte jeg lete frem igjen utsyret til mikrofiske. Selv har jeg tatt det meste av disse små fiskene, og fått dem krysset av på listen min for en god stund siden.

Ikke en krokstørrelse man normalt sett bruker, ser du. Men når målet er en fisk på under 0.5 gram, må man ty til noen av verdens minste kroker. Jeg klarte å tre gjennom en 0.10mm fireline crystal i det mikroskopiske krokøyet, men å gi den en riktig knute var ikke enkelt. Jeg fikk gjort en "jalla" knute, og brukte noe superlim for å sikre knuten slik at kroken satt.

Agnet vi bruker til stingsilden er makk. Min eldste sønn, Benjamin ordnet dette på et blunk for meg ute i hagen vår. Så da var alt klart, og fisket kunne starte.
Stedet hvor 9piggen er, er i et lite ferskvann på Kverneland (Rogaland)

Her skal jeg hoppe over et gjerde, for å komme til vannet. Mathias forstod tydeligvis hvordan utfallet ville bli, og var raskt fremme med kameraet sitt. Et hopp som ble foreviget😂

Ja ja, når man faller reiser man seg opp igjen. Er der ikke noe som heter det? 😁

Mathias gjør seg klar. Her agner han mikrokroken med fragmenter av makk. Det er rene kirurgien skal jeg si, for makken må faktisk klippes til rundt den lille kroken. Det er ikke store biten som skal på.

Småfiskene viste seg rask når agnet kom ut, men de er ikke lette å få til å bite over kroken.. de prøver, men munnen er ikke stor. På det siste bildet, er Mathias omtrent i samme posisjon som jeg var? når jeg fisket min 9 pigget stingsild i 2015
Bildet er fra 2015, og fisken veide 0.3gram!

Etter en times tid, klarte den endelig å bite over kroken. Ny art på Mathias! Art nr 73. Fisken veide hele 0.4gram😎😏
Dette er grunnen til at jeg sier det er nerdefiske😁

Da var første mål i boks, og neste fisk stod for tur. Nemlig ålekvabben. Men i påvente av mørket ( som er gunstig til ålekvabben) bestemte vi oss for å ta en tur til Ogna. Mathias mangler fjesing, og den har jeg fått en del av der ute. Selv om det er litt sent på året for fjesingen, og til tross for et år med lite fangst av fjesing på det stedet ( meg bekjent) gjorde vi likevel et forsøk for å slå i hjel litt tid.


Nydelig og avslappende omgivelser, men fjesingen uteble. Vi hadde begge fisk på, som på oppførsel meget gjerne kan ha vært riktig art. Det får vi aldri vite, for fiskene glapp før de kom opp.

Så var det kveldens siste mål da. Mathias måtte være tilbake i leiren innen midnatt, derfor var det bare å "gønne" på. Når vi ankom Ølberg, var klokken rundt 23.15. Tiden var knapp, så her måtte vi være effektive. Det var frem med hodelykten, fore opp litt med rekebiter i sjøen og spotte etter arten. Jeg tok for meg to steder jeg visste var bra, og som jeg har fått dem på før. Hellet var med oss, og innen kort tid fant vi ålekabben som lot seg friste av rekebiten på en krok i str #12.

Knallkul fisk! Og art nr 74 et faktum for Mathias.

En fiskedag/kveld med god klaff! Målene nådd, og Mathias var tilbake i leiren 23.57👍 Ingen doskrubbing pga forseint komming på ham.. 😎

Kjekt å delta på denne type fiske igjen, det er ganske artig. Bra fisket Mathias👍

– Raphael

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

Leave a Reply