Kan det spises? Del 25-Sandflyndre (Limanda limanda)

Nei.. man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at sandflyndre er spiselig. Folk har dog spurt meg om å gjøre et innlegg om den. Jeg er ikke vanskelig å be🙂

Dette er nok vår vanligste flatfisk. Den dukker opp i garn, ruser og på agn etc. Fisker du på sandbunn eller bløtbunn vil du vanligvis finne den på relativt grunt vann. 10-30meters dyp finner jeg den ofte. Rødspette og piggvar er fisk som man typisk tenker på som matfisk. Ærlig talt synes jeg ikke at spetten er så veldig annerledes enn sandflyndre på smak. 

De kan blir over kiloet, men normalt er de en del mindre. Jeg vet at folk kan få flere om gangen når de fisker med garn og at fangsten ofte går til krabbemat. Hva med å skjære ut filetene og la resten av fisken gå i teina, det er fort gjort. Sandflyndre er som sagt genial mat. Har du nok kjøtt, rekker det til en middag. Om ikke kan du lage en god forrett. 

Jeg liker å la fisken modne litt et døgn i kjøleskap. Jeg lettsalter den bare. Dette gjør at kjøttet ikke blir så bløtt. Når det kommer til filetering av flatfisk trodde jeg at jeg hadde en video på lur, men nei.. jeg skal ordne det straks. 

Ta fisken ut av kjøleskapet en halvtime før steking slik at den får temperert seg. Tørk godt av fuktigheten med grovpapir og strø salt, svart pepper og hvit pepper på ! Jeg gjorde en veldig enkel rett til dette innlegget. Grunnen er at du kan gjøre hva du vil egentlig og den trenger ikke mye “sminke” for å smake bra. 

Sprøstekt sandflyndre, syltynn rødløk og tynt hakket agurk. Sausen i bunn er litt smør, worchestershire saus og litt sitron
Sprø stekt i olje. Som alltid steker jeg fisken 80-90prosent på den siden jeg skal presentere opp på tallerken. Helt på slutten av steketiden snur jeg fisken og skrur av varmen. Da steker den seg ferdig og hviles.

Sandflyndre funker !

Hvordan fisker du etter den med sportsfiskeutstyr? Bløtbunn/sandbunn. En liten krok i str #1 og kokt reke som agn funker. Glidende tackle funker veldig bra, men den går like greit på paternoster tacklet ditt også. Dybder fra 10-20 meter skal holde i plenty. Fisker du fra båt, kan litt drift fra båten være en fordel, dra søket med deg slik at du holder bunnkontakt🙂

Vh Raphael 

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

One thought on “Kan det spises? Del 25-Sandflyndre (Limanda limanda)”

Leave a Reply