Rapport: Havfiske i Sotra området-Nye perser og ny art. 

Da var nok en helg med fiske over. En svært innholdsrik tur! 


Avreise tidlig fredags morgen. For første gang i mitt liv skulle jeg fiske på  Fedje som er kjent for bra fisk. Ut på det åpne hav etter stor gytende lange. 

Først en sjapp tur innom fetter Sebastian og vi var på vei. Fremme ved Aksdal møtte jeg Frode Pedersen som driver Salar sport. Der ventet han med to splitter nye Daiwa stenger som skulle testes denne helgen ( mer om dette kommer) Du snakker meg om service! Vi ville jo selvfølgelig ha mest mulig med fiske timer på Fedje.  Frode snill som han er, møtte oss på veien for at vi skulle unngå en omvei til Haugesund. Takk ! 

For en super service. Agn og nye stenger! Foto: Sebastian Rinaldo Pedersen

Så var det bånn gass videre! En sjapp tur innom Campelen på bryggen i Bergen for å hente litt stasj og mer agn. Hos Campelen hadde Kristian Mæland pakket alt klart til oss slik at vi nådde Hellesøy i god tid til havfiske. Superservice! 

 Espen Knarvik og Henrik Knudsen ventet med skjærgårds jeepene. Nå skulle vi endelig fiske ! 

Bånn gass over 3-4 meters dønninger
Til havs
 

Det ble noen gode timer med fiske og opp kom det ok langer og plagsomme brosmer, men desverre ikke noe som kunne kvalifisere til ny pers.Slik er det noen ganger. Man kan ikke alltid få det slik man vil 😎 

Stampen ble full 🙂

Etter 5 timers fiske var det på tide å komme seg på land før mørket slo til. 

Fisk ble det uannsett om det ikke ble pers! Helt “innafor” hyse, langer og en liten uer. De nye Daiwa stengene fikk kjørt seg godt denne dagen. Foto: Sebastian Rinaldo Pedersen
Fingen også…
 

Når vi kom til land traff vi på “storfisk dronningen” Judith Brommeland. Hun la merke til at hendene mine hadde fått kjørt seg litt på havet og bandasjerte meg opp 😁

Ja, dette er ikke ment som et slik f*ck you bilde😅 Jeg skulle bare vise min bandasjerte fing. Takk for hjelpen Judith 👍 Foto: Sebastian Rinaldo Pedersen

Lørdag: Ny dag og nye muligheter. I dag var det ny art som stod i fokus for min del. Nå var det strømsilden som skulle til pers. Strømsild er normalt sett ikke et problem i det området vi skulle fiske etter den. Er årstiden riktig og ikke minst guiden,  skal det være relativt enkelt å få notert seg denne vesle fisken. Problemet var bare at i år har det vært lite strømsild å få så langt. Det endret oddsen noe for min del. 

– Henrik og meg selv var oppe før de andre denne dagen og la ut tidlig på morgenen i sol og minusgrader. Rett og slett en deilig morgen. 

Tronix Sabikirigg #12 med litt makrell er effektivt til strømsilden
 

Vi fant stedet på kartplotteren og begynte fiske vårt. Vi jaktet strømsild  nede på bunn på cirka 40-60meters dybde. Ikke et napp utenom en liten sypike som kom opp på Henrik sin stang. Timen gikk og vi flyttet oss litt dypere. Da nappet det forsiktig på stangen min. Happy days! Opp kom arten! Art nr 77 var et faktum. Strømsild på 108gr. 

Art 77. Strømsild 108gr. Foto: Henrik Knudsen Vågenes
Ny art fortjener litt feiring👍 Takk for hjelpen Henrik!

Da var jobben gjort! Vi kjørte videre for å møte resten av gjengen som fisket etter større fisk.

 Jeanett Brudeseth Bersås hadde kommet for å teste ut havfiske sammen med oss denne helgen. Hun debuterte forøvrig med å fiske opp et bildekk fra dypet. Hehe! 

Sliten etter en halvtimes trekking av bildekk. Foto: Raphael Pedersen

Espen spanderte storbåten sin på oss denne dagen. Til tross for en solrik morgen, visste vi at været kom til å snu etter lunsjtider. Vind og høljeregn var på vei.

Kaptein Knarvik
Vi må unne oss litt tak og komfort noen ganger på sjøen.

Men fisket var fryktelig dårlig denne dagen. Det var lite å hente. Utenom bildekk(😂)  småsei, lyr og selvfølgelig min nye art tidligere på dagen da. For min del var jobben gjort👍

Søndag: 

Egentlig bare litt “ymse fiske” på gang. Ikke en konkret plan, utenom at Jeanett skulle få seg en ny pers eller noen nye arter fra sjøen. Fisket fortsatte like dårlig som dagen før. Svart hav som vi sier. Jeg har hatt mange fisketurer til området rundt Bergen, men så dårlig fiske som Lørdagen og Søndagen bydde på har jeg aldri vært ute for her tidligere. Ikke Espen heller som har fisket her i årevis. Skulle nesten trodd det var “ramadan” i sjøen. Merkelig… 

“Svart hav” hvor er fisken?? Foto: Jeanette Brudeseth Bersås
Daiwa Saltist Advanced interliner og Penn Fathom 40 -2 speed: Foto Raphael Pedersen

Vi flyttet fra sted til sted uten noe hell. Jeg fikk opp en svarthå som var klar ny pers. 790gr (Specimen)  

Neste hai som kom opp var også ny pers. En hågjel på 1225gr. Haiene ble høydepunktet denne dagen.. utrolig nok. Utenom disse fikk jeg opp en liten lange på 4-5kg. Svært tregt fiske som rammet samtlige av oss.

Ny pers på hågjel. Foto: Jeanett Brudeseth Bersås
 

Vi hadde håpet at Jeanett skulle få kjenne på noe storfisk når hun ble med oss på fisketur. Normalt skal ikke det være noe problem på disse stedene. Men som sagt, denne helgen bydde på uforklarig dårlig fiske. 

Hun fikk notert seg 2 nye arter da. 

Svarthå: Foto Raphael Pedersen
Hågjel foto: Raphael Pedersen

Hun var forøvrig fornøyd med haiene og veldig facinert av dem. Så det er bra! Det er alltid gøy første gang, men etterpå blir de en plage😆

I et siste forsøk på storfisk, dro vi ut på åpent hav for å jigge etter stor lyr. 15-20 min fikk vi, før vi brått måtte snu på grunn av været. Man leker ikke med livet, havet skal respekteres! Jeg er forøvrig glad for at båtføreren var Espen Knarvik i dette tilfellet. For havet ble svært røft og da er det greit med en erfaren skipper!

Til tross for et overraskende dårlig fiske var turen moro som alltid! Masse deilig lange kjøtt ble med hjem. Ny art, to nye perser og masse moro! 

Takk for turen Sebastian, Espen, Henrik og Jeanett. 

Ps: Jeg skal fortelle mer om de nye Daiwa stengene i neste innlegg. De er fenomenale! 

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

10 thoughts on “Rapport: Havfiske i Sotra området-Nye perser og ny art. ”

  1. Denne blogge er utrolig bra!!! Min sønn og meg har lært å fiske gjennom etter og ha lest denne bloggen.

  2. For oss “dødelige” vil jeg kalle dette bra fiske. Dere fikk mer Lange på en dag en jeg har fått hele livet nesten😬

    Bra og spennende innlegg👍 Hvordan fisker du haien?

  3. Tøffe strømforhold i havet kan være en grunn. Vi var heller ikke fornøyd selv om det ble moen ok langer. Kjekt å hilse på vestom .hilsen Fedjekongen 😊

Leave a Reply