Kan det spises? Del 23-Hvitskate(Rajella lintea)

Sammen med familien,  gikk jeg forbi en fiskebåt i Stavanger. Det er jo alltid spennende å se dagens fangster.  På dekket lå det en svær skate. Jeg spurte hva de skulle gjøre med den.  “Teinemat” svarte skipperen. 

Jeg kjøpte hele fisken på 8 kg for en femtilapp. Når jeg kom hjem og tok en bedre titt fant jeg ut at det var en hvitskate. En drømmefisk som jeg en dag håper at jeg skal klare å fange på stang! Knallkul fisk!

Det som er litt tricky med skatene, er at de raskt får ammoniakk lukt og smak. Derfor skal vingene skjæres kjapt av etter fangst. For mitt vedkommende visste jeg ikke hvor mange timer denne skaten hadde ligget hel. Jeg gikk kjapt i gang med å kutte vingene når jeg kom hjem. Den hadde allerede begynt å lukte kraftig ammoniakk slik jeg fryktet.

Triks:
1 liter melk og 20 prosent salt trekker ut ammoniakken. Jeg lot den ligge over natten før jeg skiftet ut til ny frisk melkeblanding. Totalt et døgn i blandingen gjorde at det meste av ammoniakken trakk ut. Etterpå fikk den tørke et døgn i kjøleskap. (Man skal selvfølgelig ikke trenge å gjøre dette dersom skatevingene skjæres fra helt fersk fisk) 

For en liten stund siden var jeg hos min kokkevenn Stig Fagerholt. Han serverte meg en japansk inspirert rett av skrei.  

Det smakte så godt at jeg ville gjøre litt av det samme med skaten min. 

Her er det jeg gjorde: 

-Pannestekt skate, tempura potet og blomkål mos, “Raphaels ta på sparket japan saus”syltet løk og syltet gulerot

Sausen: Surr sjalottløk, chili og hvitløk i olje. Ha i hvitvin, worchestersaus, oystersaus og soyasaus. Reduser ned, ha i litt vann og limesaft. Småkok litt med purreløk.

Skaten: Salt og pepper. Varm stekepanne med olje. Stek den brun og gyllen.

Tempura potet og blomkålmos:
Kok ønsket mengde poteter og blomkål mørt. Mos sammen med varm melk og smeltet smør. Hvit pepper, svart pepper og salt. Lag en “ball” og dypp i tempura miks. Stekes i olje på høy varme. 

Done ! 

En rett med masse smak! 

Mitt første møte med en hvitskate. 

Først må jeg si: Jeg er glad for at jeg kunne spise hvitskate på denne måten. Hadde jeg fisket den selv, hadde jeg hatt store problemer med å ta livet av den. Nå slipper jeg heldigvis det og kan gjøre catch&release dersom jeg er så heldig å få arten en gang👍 

Så kan det spises?  Ja! Skate er fantastisk godt om det gjøres riktig fra start til tallerken. Min oppfordring til yrkesfiskere og  hobbyfiskere som får dem i garn eller liner er å gi dem en større ære enn å ende opp som krabbemat. Skjær ut vingene med en gang fisken kommer opp.  Det er genial mat👍 Ligger den hel for lenge kommer ammoniakksmaken og da er den uspiselig. -Den vanligste skate arten å få i garn eller på line er nok piggskate(Raja)

For alle artsfiskere er dette en drømmefangst på sportsfiskeutstyr. Selv har jeg ikke gjort noen store satsinger enda, men det er like før nå. Både spisskate( Diturus oxyrinchus) og hvitskate (Rajella lintea) står høyt på listen min i år. Begge to liker seg på bløtbunn og fra 200 til ca 600meters dyp.

Ps: Beklager dårlig film og lys, dette ble tatt litt på sparket. Lite visste jeg at en hvitskate skulle ende i magen min akkurat nå!

✌🏽Følg meg gjerne på facebook👈🏼

Se andre innlegg jeg har gjort av bruskfisker.

Hågjel   Svarthå 

Raphael


Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

3 thoughts on “Kan det spises? Del 23-Hvitskate(Rajella lintea)”

  1. Du må jo gjøre dette som en event! Du er utrolig flink👍

    Hva koster det med et fiske og mats-seminar?

Leave a Reply