Kan det spises? Del 20- Blålange

Here we go ! Nytt år og nye fisker på menyen

(På bildet: Sebastian Rinaldo Pedersen: foto Raphael Pedersen) 


Da er det fisk nummer 20 som står for tur. 

Jeg unner meg selv å  starte året med en skikkelig godbit!

Blålange  (Molva dypterygia)  De som har  smakt den, vet hva jeg prater om når jeg sier at dette er en klar favoritt!  I biffverden har vi  kobe, i bilverden finnes bugatti og i fotballverden regjerer Messi .  Ok.. poenget har jeg allerede røpt😄 fisken er i særklasse!

Les mer etter videoen​​

Blålange for meg er en tier og slår sin nære slektning lange (Molva molva) med glans.  Dersom alt gjøres riktig fra fangst til matbord, har du en førsteklasses råvare.

Se på det råe hvite kjøttet !! 😍 Riktig bløgget og den ser slik ut!

Dette er super matfisk som du kan servere akkurat slik du ønsker . Kokte poteter, stekte poteter, ris, mos, grønnsaker eller salat. Det spiller ingen rolle, her er fisken i seg selv  den store stjernen på tallerken.  Jeg anbefaler at fisken stekes, slik at du får sprø skorpe og mest mulig smak. En perfekt stekt blålange filet er for meg en ren nytelse!

Blålange tempura og purreløkpure. En forrett jeg lagte nylig👍

 

Min versjon på filmen var å legge den over en blomkålpure med litt smak av gurkmeie. Surret vårløk og glasserte gulerøtter som tilbehør. Ingen saus, bare en god ekstra virgin olivenolje over fisken før servering. Luksus kveldsmat😎


Nå har jeg skrytt mye av denne fisken og det er velfortjent! Lurer du på hvordan du får tak i den? I 2016 fisket jeg opp 13 blålanger. Mange av dem som bifangst mens jeg prøvde meg etter skolest

Her er mine råd:  Jeg har fått den på dyp fra 250-550meter.  De aller fleste har tatt på 300meter og dypere. I motsetning til vanlig lange, svømmer blålangen som regel et stykke over bunn. Et typisk tackle jeg bruker er ca 15-20 meter langt med 3- 4 agnkroker  fordelt på de aktuelle meterne. Av de 13 blå jeg fikk i 2016, har kun en tatt på slep. De andre har tatt minst 5 meter over bunn.

“Disco inferno” blålange tacklet mitt med klar effekt! Esca, selvlysende slanger og blekkspruter, 0.90 mono og sylskarpe sakumakroker

Les mer om blålange tacklet mitt HER

Agn : Makrell!

Så kom  deg ut på dypet og fisk opp noen blå😎

En god blå dag i rosendal 2016👍 Alle tok på mitt “disco inferno” tackle 💪🏽

Følg meg på Facebook 👈🏼

Vh Raphael

NB: Blålange er nå rødlistet og en fredet art (blogg oppdatert Januar 2018)
 

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

One thought on “Kan det spises? Del 20- Blålange”

Leave a Reply