Kan det spises ? Del 18- Surstrømming 

Det har jo ligget i luften lenge nå. Når man gjør et prosjekt som heter “kan det spises” blir jo råvarer som surstrømming en selvfølge.. 

Surstrømming, den svenske tradisjonelle retten står for tur denne gang. Viralt finnes det massevis av videoer hvor mennesker spyr av denne røde og gule boksen. Men dersom dette er en matrett svenskene setter pris på, må det vel være en grunn?  Min gode venn Klas Backlund ordnet det slik at jeg fikk meg en boks. 

Med meg på forsøket er Ola Brun. Stakkars mann..  sist jeg spurte ham om å være med, serverte jeg ham svarthå

Jeg leste meg litt opp på forhånd. Svenskene har mange måter å spise råtten sild på. Valget ble å servere silden sammen med en lun mandelpotetsalat og flatbrød. Etter et forsøk på å spise den rett fra boksen selvfølgelig…

Potetsalaten

Mandelpoteter kokt møre, rømme, rødløk , salt og pepper

Surstrømmingen skyldte jeg godt i vann før jeg la den den sammen med potetsalaten og flatbrødet.

Råtten sild…
Klar til servering

Se hvordan det gikk på videoen


 Jeg visste at surstrømming rett fra boksen ville lukte og smake helt uoverkommelig, men jeg hadde troen på at det ville bli bedre når det ble tilberedt med resten. Bedre ble det, men alikevel ikke bra. Litt skuffende faktisk ..

Kan det spises? Videoen viser klart hva vi mener om råtten sild.  Det var ikke noe for min gane .. så nei. 

 

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

10 thoughts on “Kan det spises ? Del 18- Surstrømming ”

  1. Hei ! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding:-)

   Imponert over din viten om fiskemat!

   Surstrømming var ikke noe for meg, men den fortjente en “fair” sjangse. Den ska få slippe det så kalte “spy” ryktet, for så vondt var det ikke. Det føltes bare meningsløst.. for meg.

   Tusen takk igjen! Ønsker deg en riktig god jul. Vh Raphael Pedersen

 1. Surstrømming, rakfisk og sushi, alle er former for å langtidsforvare mat, og ja, eg nevnte Sushi, da opprinnelsen til Sushi er at man pakket fisk sammen med ulike grønsaker i ris, surret det hele sammen med tang, og lot det stå til det surnet. Deretter kastet man tangen og risen, og åt det som var igjen. I moderne sushi spiser man risen og tangen, og bruker ferske råvarer. Risvinseddiken som man blander i risen skal etterape smaken av syrnet ris.

  Både Rakfisk og Surströmming er for de spesielt intresserte, men eg vil nok si at eg heller ville velge rakfisken om noen gav meg valget. Surströmmingen har eg ikkje tenkt å prøve meg på. Rakfisk ahr eg prøvd og likte det sånn passe.

 2. Du har gitt masse god underholdning , fisketips og tips til god fiskemat gjennom denne bloggen! Håper du fortsetter videre. Love it❤️

Leave a Reply