Kan det spises? Del 13- Mulle

Jeg fikk en snap fra en kompis her om dagen. På bildet var en Mullus surmuletus (he he jeg liker det navnet)men,  allment kjent som mulle. 

‘ Kan denne spises?’ Stod det på snapbildet.  Jeg svarte umiddelbart ja og ble selvfølgelig veldig giret. Først og fremst fordi dette er mulle nummer tre med ok størrelse som går i garn/ruse på omtrent samme område over kort tid. Mulle har jeg nemlig til gode og få som art på stang. I 2014 dukket arten opp i større antall i Stavanger området og flere artsfiskere reiste langveis for å få den. Den gang var de yngel, men det kan se ut som de enten blir værende eller kommer tilbake,  for nå er de betydelig større. Spennende!

Uannsett..  Espen Haaland som fanget fisken, spurte om jeg ville ha den til prosjektet mitt. Jeg vet at mulle er en populær matfisk i andre land og selvfølgelig takket jeg ja. Det ble en kjøretur til Åmøy for å hente fisken,  der ventet levende taskekrabbe, hjemmebrygget øl og selvfølgelig denne mullen da.  Snadder! Krabben og ølet gikk i bagasjerommet, mens mullen fikk passasjersete fremme i bilen😎

Jeg vil aller helst fiske fisken jeg bruker til prosjektet selv, men noen ganger må det være lov å gå litt ut av konsept når slike fisker ‘gjester’ lokalområdet mitt.

Så hva gjorde jeg med mullen? Først kokte jeg krabben i vann som er like salt som sjøvann. Masse sort pepper, løk og purreløk

Krabben trekker jeg i ca 15 minutter og lar den kjøle seg ned.

Mullen skar jeg fileter ut av 

Min gode venn ‘ mr Buck’ skjærer fine fileter

Nb: En pinsett gjør jobben når man skal ​ha beinfri fisk

Mullen har store fiskeskjell, jeg gjorde som Naesheim når vi kjørte vassild og friterte dem. Bra snacks! 

Se video ps: Beklager skyggene.

Fremgangsmåte: 

  1. Reduser hvitvin, tilsett krabbekjøtt og fløte. Litt sitronsaft, salt og pepper. Ikke kok det opp, men hold det på ca 90grader. 
  2. Fisken stekes på skinnsiden i olje og smør
  3. Server med tynne reddikskiver, syltet rødløk, purreløk ,fritert fiskeskjell og litt syrlig vinaigrette over det hele ( oppskriften på vinaigretten kommer senere) 

Done deal! Sprøstekt mulle på en seng av deilig krabbekjøtt, savoyblader, reddik, syltet rødløk, purreløk og fritert fiskeskjell.

Kan det spises? Absolutt! 

Denne fisken hadde ikke trengt noen finesser eller ‘ sminke’ smaken og konsistensen er helt suveren. Jeg forstår godt at den er populær som matfisk i andre land. Her kan du egentlig gjøre hva du vil, stekt mulle og kokte poteter hadde i seg selv vært bra nok. Eneste du må huske er å skrape vekk skjellene eller gjøre den skinnfri.

Anbefales! 10/10 👍

Takk til Espen Haaland for fisk, krabbe og øl ! 

Følg ‘ kan det spises’på facebook

 

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

3 thoughts on “Kan det spises? Del 13- Mulle”

Leave a Reply