Slik fikk jeg min skolest!


To ganger i mitt liv har jeg hatt virkelig store mål når det kommer til fiske. Blandt de 76 artene jeg har fisket på stang i Norge (fra 2015) er det spesielt to som betyr ekstra mye for meg. Lysingen som kom opp for første gang i 2014 og som etterpå har gått som en drøm  samt min siste fangst, skolest!

Skolest på havfiskeutstyr har vært et stort ønske og et mål for dette året. Den er ikke sånt sett sjelden, men det å få den på sportsfiskeutstyr er ikke lett. For det første lever den dypt og for det andre svømmer den som regel et stykke over bunn. Med andre ord , det kreves  et noe spesielt utstyr.

Det var gutta i NKML som først knakk koden på skolestfiske. Takket være dem, har det nå blitt enklere for andre også å prøve lykken.

Sammen med min kompis Espen Knarvik gjorde vi noen endringer på det ‘orginale’ takkelet som blir brukt til skolestfiske.

  1. Først og fremst ønsker vi minst mulig  innblanding fra agntyver som hai, brosme og lange. Derfor kjøres ca 8 -10 meter med monosene fra lodd og opp til første ledd hvor krokene starter. Denne senen kan med fordel være tynn, dersom søkket skulle sette seg fast,  ryker bare loddet og ikke hele takkelet.
  2. Monosene i 0.90mm som stamme og 0.51mm fluorocarbon som uthenger/opphenger.
  3. Ledd nr 1 og 2 kjører jeg ganske likt.Selvlysende slange ( rosa har vist seg å være effektiv) kroker i str 5/0. Krokene kjøres ganske tett med ca 1 meters mellomrom. Tanken her er å simulere en matkilde som går i stim, fordi det virker ganske sikkert at reker er hovedføden til skolesten.
  4. Ledd 3 kjører jeg to opphengere på .

Når jeg skriver ‘ ledd’ er det fordi jeg lager ledd som jeg kobler til hverandre. Et tackle som er 25-30 meter langt blir det raskt vas av. Derfor lager jeg 3 tackler på ca 5 meter hver og kobler dem slik som dette

Sånt som dette ser skolest tackelet mitt ut når det er rigget fra hverandre.

8 -10 meter med mono fra søkke og 3 ledd på 5 meter hver = ca 25 meter. Et ganske langt tackle, men det funker på skolest ( og blålange som er det jeg har fått mest av som bifangst under skolest forsøkene mine)

Agn: Coctail av  makrell og kokt reke.

Skrenter er bra. Dybder fra 300-500 meter og klaff med tidevannet spiller en STOR rolle! føler du lysten .. kjør på og fang en skolest 😎

Alt av svivler, snaps og selvlysende slanger får jeg fra salarsport.no

Igjen må jeg rette en stor takk til min gode venn Espen Knarvik som stilte med båt og superguiding👍

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

2 thoughts on “Slik fikk jeg min skolest!”

Leave a Reply