Kan det spises? Del 10- Rognkjeks/rognkall

 

Om Will Smith hadde sett denne fisken, ville han nok assosiert den med noe fra filmen ‘Independence  day’

Rognkjeks og rognkall

Hunnfisken heter rognkjeks og hannen rognkall.

 

Rognkjeks kaviar er velkjent snadder, men fisken i seg selv er ikke ansett som en typisk matfisk. Om den skal spises , sies det at rognkallen smaker bedre enn rognkjeksen.Sammen med kjøkkensjefen på Farmhouse, Stig Fagerholt (før gastronomisk institutt) lagde vi en dristig 3 retters.

 

  1. Lever av rognkall
  2. Sashimi av rognkall 
  3. Rått skinn av rognkjeks

!! Jeg filmet hele prosessen, inkludert smak av rettene.Sjekk ut fargen på kjøttet!


Lever av rognkall:  En ordentlig stilig opplevelse. Den naturlige balansen mellom transmak og sødme var episk. Stekt medium med litt mel, salt og pepper. Nydelig! Kan det spises? Absolutt Ja! 

Sashimi av rognkall: Liker du østers, liker du garantert smaken av rå rognkall. Naturlig salt og en ren smak av hav. Noe tyggemotstand i kjøttet. . –Kan det spises? Ja, for viderekomne ganer!

Rått skinn av rognkjeks: Samme smak som sashimien. Naturlige smaker av hav, men en god del mer tyggemotstand og en type ‘ knekk’. Stig gjorde retten ekstra spennende ved å tilsette smaker og tilbehør. – Kan det spises? Rognkjeks skinn er ikke for ‘hvermannsen’ , men ja det kan spises.

Rognkjeksen fjerner lakselus i oppdrettsannlegg. En viktig rensefisk.
På vårparten trekker den mot grunnere vann for å gyte.  Jeg har fisket arten på stang flere ganger,. Agn som blåskjell , kokt reke eller råreker funker bra.

Dette er første gang jeg har smakt rognkjeks/kall  .Mange inntrykk og opplevelser. Totalt sett veldig bra, men leveren var imponerende god! Anbefales!

Jeg vil rette en stor takk til Stig Fagerholt som bidro med disse rettene til prosjektet mitt!

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

6 thoughts on “Kan det spises? Del 10- Rognkjeks/rognkall”

Leave a Reply