Kan det spises? Del 5- Berggylte

Da er det tid for en ny fisk . Noen plukker multer på denne tiden av året, mens Pedersen ‘plukker’ gylter. Det blir ikke noe gyltekrem på menyen i dag ( hoho) , men at berggylten er knallgøy å fiske er det ingen tvil om! Det er en velbygd rugg av en fisk, som kjennes godt i stangtuppen! Men hvordan er den som mat? ​

​ Først , en rask tur etter leppefisk. Fisk var det masse av, både grønngylt, bergnebb, gressgylt og heldigvis.. en berggylte som var stor nok for gryta! 

En berggylt og en grønngylt

 Jeg har hørt masse forskjellig om denne leppefisken når den omtales som matfisk. ‘ Mye bein’ og ‘god som suppefisk’ er noe jeg hører veldig ofte. 

Well, lets find out! 

Fisken var ikke vanskelig å filitere rimelig benløs..men det trengs en god kniv!

At den har masse bein ser jeg, men jeg skar langs beina og fikk masse beinfritt kjøtt ut, ingen problem. Beinmessig har jeg  jobbet med mye verre fisk enn dette. 

Det å lage en fiskesuppe , ville blitt litt kjedelig i dag. Alikevel , jeg ville ta med litt av fiskesuppa i retten, eller rettere sagt.. en saus med kraftig fiskesmak ! Totalt sett hadde jeg ikke nok gyltekjøtt til hele familien heller, derfor ble det å lage en snadder forrett før søndagsmiddagen.  

Hode og rester fra fisken, samt litt grønnsaker, ingefær,chili og sitron blir en god base til sausen. Dette trakk jeg i 25 min
Jeg har hørt om leppefisk at de krever en litt tøffere varmebehandling enn andre fiskearter på grunn av kjøttets konsistens.  Dette merket jeg da jeg gjorde blåstålen i del 3
Jeg lot meg inspirere litt av sushikokker, måten de skjærer tynne små fileter ut av fisken på.

tynne små stykker av berggylte

Tynnere stykker istedenfor tykk filet gav meg troen på et kult resultat. 

Litt salt og pepper som krydder på fisken. 

Det er jo søndag, da spanderer vi en tress med fløte i suppa/sausen
Fisken stekte jeg på høy varme i smør og olje. Ca 1 minutt.
sprøstekt berggylte over en hjemmelaget fiske saus/suppe
Ferdig resultat. Min versjon av berggylt

Det ble en ganske spennende rett. Sausen med en intens smak av fisk, sitron som river litt i ganen, men som har en fin balanse på grunn av løkens og gulerotens sødme. Ingefæren og chilien som varmer i kroppen.

Berggylten
smakte helt fint den. Sprø og fin skorpe og kjøttet ble fast.Null bein !

Bare for å krydre retten enda litt til, hadde jeg noen tynne potetstrimler som jeg kokte i klarnet smør før jeg tilsatte litt hvitløk, paprikapulver og løkpulver. 

Totalt sett en ganske ok rett! Vil du gjøre noe annerledes til middags gjestene dine, kjør dette som en forrett 🙂 

Kan det spises?

-Enkelt å filitere ut nesten benfrie fileter. En rask trim etterpå gjorde den helt fri for bein. 

– Konsistensen var fin , men jeg opplevde en litt kjedelig smak fra kjøttet ( smakte også på det kokt) 

– Jeg vil si at blåstål var litt mer spennende sånt smaksmessig. 

Men JA den kan spises.

Jeg gir selve fisken en 5 av 10 på terningen .

Del 1 

Del2

Del 3 

Del 4 

For mer info om meg besøk. www.raphaelpedersen.com

En fiskekompis av meg skrev et veldig bra innlegg om berggylten. Anbefaler dere å lese saken fra hooked.no ‘Bergylte en historisk viktig fisk‘ 

Følg prosjektet på facebook

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

8 thoughts on “Kan det spises? Del 5- Berggylte”

  1. Dette er et kjempe initiativ! Ikke bare tanken , men fremførelsen viser en proff kar som vet hva han driver med! Stå på, gleder meg til mer. Ps , måten du tilbereder maten på er så fristende at jeg hadde spist hva som helst så lenge du hadde lagt deg.

Leave a Reply