Kan det spises? Ja eller nei. Del 3- Blåstål

Så var det på tide med en ny fisk på menyen. Jeg tok med meg min sønn Benjamin (6år) på en rask fisketur for å slå to fluer i en smekk. Benjamin har aldri fått blåstål, kun rødnebb (som forøvrig er samme arten bare forskjellig skjønn) Det tok ikke lang tid før en smilende Benjamin hadde fått sitt ønske oppfylt samt fisket opp dagens middag.

Blåstål. En helt vanlig fisk langs bryggene om sommeren. Blåstål er hannfisken og rødnebb er hunnfisken. samme art

Så er spørsmålet.. kan det spises?

Klar til å filiteres..

Når jeg sløyet fisken og tok en titt i mageinnholdet, fant jeg skjell og småkrabber. Bra føde som burde gi god smak på kjøttet.

Bein og skinnfri blåstål, klar for steking

Blåstålen var overraskende lett å filitere benløs, ingen problem.

Dette er første gang jeg i det hele tatt har brukt kniv på en blåstål. Tilberedningen gjorde jeg så enkelt som mulig for å få frem selve smaken av fisken.

Kokte nypoteter.

Ønsket mengde poteter. Salt i vannet. Koketid ca 25min

Pannestekt blåstål:

 • Varm opp stekepannen med olje før fisken skal i
 •  Salt og pepper på fisken
 • Ekte smør i pannen rett før fisken skal i.
 • Start på høy varme og stek den litt mer enn du ville stekt annen fisk.

Jeg har hørt at gyltefisker trenger litt ekstra steketid, da den er litt bløt i kjøttet. 

Hvit persillesaus:

 • Lag jevning av smør og mel
 • Spe med melk til ønsket konsistens
 • Ha i en fiskebuljong (maggi)
 • Salt
 • Pepper
 • Persille og noen dråper sitron

Grønnsaker

 • Kutt opp gulerøtter i strimler med ca 1,5 cm tykkelse
 • Sjalottløk

Start med å surre løken ca 30 sekund i olje og smør. Tilsett gulerøttene, krydre med salt, pepper og litt sukker for et karameliserende resultat. Ps, ikke stek for lenge. Du vil ha et ‘crispy’ resultat.

Resultatet. Litt lite fisk når man skal dele den på to ..


Så hva er dommen da? 

 


Kan den spises? Ja, den kan spises.. Enkel å filetere og knallgod.

Blåstål er en utrolig vakker fisk som jeg kommer til å la leve videre når de biter på, men dersom jeg kroker en som av en grunn må bøte med livet, tar jeg den gjerne som mat igjen.. uten problem!Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com