Barn og fiske

Her jeg sitter og skriver akkurat nå finnes det for øyeblikket ikke noe tegn på sommer, utenom noen regnvåte blomster på terrassen min som sikkert savner sommeren like mye som mange av oss gjør. Vi nærmer oss Juli derfor vil nok temperatur og sol komme smygende tilbake etterhvert.. får vi håpe.
Sommeren, er ypperlig for barn som vil fange fisk. Ørreten er bitevillig, makrellen er på besøk i store antall og leppefisken biter villig fra bryggene.

William med sin første gressgylt

Selv har jeg ofte med meg min eldste sønn Benjamin(6) på fisketurer. Helt siden han var 4 år har han fisket med egen stang uten så alt for mye hjelp fra meg. William , min yngste (2) har også nylig fanget sin første fisk. Utrolig gøy for barna når de kjenner liv i stangtuppen og kan sveive opp fisken helt selv, mestringsfølelse er bra!
Jeg får en del spørsmål pr mail , facebook og ikke minst jobb om hva som er barnevennlig fiskeutstyr. Lukket haspel eller åpen haspel, stanglengder osv.
Lukket haspel er helt fint for de alle minste, men selv lærer jeg opp guttene mine til å bruke åpen haspelsnelle. Det er IKKE vanskelig å mestre dette.

lukket haspel og åpen haspel

Jeg skal ikke gå så mye inn på hva jeg mener er ‘best’ , for individuelt sett er det forskjellig. Viktige faktorer for en kjekk opplevelse er:

  1. Utstyr de kan håndtere
  2. Mestringsfølelse
  3. At de får fisk
  4. Hygge!

Håndterlig utstyr er viktig, med en gang barnet får en følelse av at det ikke får til redskapet, faller interessen.

Sølvkroken jr kan anbefales

Sølvkroken sitt juniorsett kan jeg anbefale til barn (5+) Settet tåler både ørret og makrellfiske. Her er det ‘plugg&play’. Hempelsvivel og sluker er tilbehør. Pris: 399 hos XXL.  Ps: Ved bruk i saltvann, skyll utstyret godt i kaldt vann fra hageslangen/vannkranen.

Abu Garcia abumatic jr

Abumatic jr kan brukes av de minste . Lukket haspel og 5,6fot lang. Plugg&play. svivler og sluker er tilbehør. 299 kr hos XXL.
Det som er greit med disse settene er prisen. Selv om alt koster noen kroner er det ikke farlig om utstyret skulle lande på sjøen. Her kommer feks ‘ hygge’ inn i bildet. Dersom foreldrene skal mase ‘ pass på, gjør slik og ikke slik ‘ da blir det bare uhyggelig for alle. Ikke vær redd for utstyret.  La barna prøve seg frem. Dagens barn kan omtrent mer om ipad og div systemer enn vi voksne kan, så det vil neppe bli problemer:-)

Fisket:

Barna vil bli utolmodige om fisken ikke biter. ‘ stintefiske’ fra brygga er bankers. Små agnkroker i str #12, et lite søkke og litt kokt reke så er jobben gjort.

Benjamin med grønngylt

Langs bryggene kan det dukke opp flere arter om du fisker med agn. Brygger som har et dyp på ca 15-20meter huser mye fiskearter om sommeren. Lag også gjerne en artsliste barna kan krysse av v fangst.

Steinbit er vanlig langs bryggene om sommeren
God lærdom for barna
ta med en stamp og fyll opp med fangst:-)

Da får vi håpe at finværet snart kommer tilbake! Skitt fiske alle store og små:-) God sommer! www.raphaelpedersen.com

Author: Raphael Pedersen

www.rpfiske.com

Leave a Reply